Product was successfully added to your shopping cart.

Varnostni pripomoček Altendorf ``ASA``

Varnostni pripomoček Altendorf ``ASA``
Ekskluzivna novost, ki preprečuje nesreče s tristopenjskim sistemom, je na sejmu Ligna navduševala uporabnike in predstavnike strokovnega tiska

Varnostni pripomoček Altendorf `` ASA ``

Strokovnjaki z vsega sveta so bili presenečeni, ko je sodelavec razvojne skupine podjetja Altendorf svojo roko pri normalni hitrosti pomikal proti žaginemu listu - in to brez kakršnihkoli nastalih poškodb. Kajti žagin list je v delcih sekunde preprosto izginil. To je bil 400 mm žagin list, ki je deloval s približno 5000 o. / min. Poleg tega se žagin list upočasni do popolne ustavitve. Ta varnostni sistem - za razliko od drugih proizvajalcev - deluje tudi pri večjih žaginih listih. 

V  središču pozornosti je zaščita uporabnika oz. preprečitev  nesreč in življenjsko nevarnih poškodb

Da bi to dosegli, je treba nevarnost prepoznati v zgodnji fazi in to brez odločitev uporabnika. Zato so razvili tristopenjski sistem. V prvi fazi stroj daje optični signal. V drugi fazi se zmanjša hitrost žaginega lista. Uporabnik zelo jasno občuti upor. To zagotavlja dragocen čas, čeprav je to le desetinka sekunde, za pripravo sistema na tretjo fazo in s tem na popolno ustavitev in spustitev agregata.

Odločilni dejavnik je trenutek prepoznave nevarnosti

Sistem temelji na zgodnjem prepoznavanju nevarnih razmer. Različno opredeljene situacije so prepoznane in klasificirane  kot parametri. Tehnično je to rešeno z več kamerami, katere podatke sinhronizira zmogljiv računalnik. Če sistem zazna nevarno situacijo, uporabnika opozori v dveh stopnjah, v tretji pa nevarnost odpravi: pride do hitre zaustavitve glavnega žaginega lista in hitrega spuščanja žage. In kar je prav tako pomembno: stroj lahko nadaljuje z delom neposredno po izpadu. Poškodbe stroja ali žaginega lista se ne pojavijo – še ena prednost v primerjavi z drugimi običajnimi rešitvami na trgu. Zaradi pravočasnega prepoznavanja nevarnih situacij je spuščanje in zaviranje žaginega lista krmiljeno in s tem ne povzroča dodatne obremenitve preciznih vodil žage.

Optični sistem prepozna tudi delovne rokavice

Ker razvijalci podjetja Altendorf pripisujejo velik pomen nepoškodovanosti upravljavca, so se najprej vprašali: kaj se zgodi, ko upravljavec nosi delovne rokavice? Hitro je postalo jasno, da bo namesto senzoričnih rešitev bolj verjetna optična tehnologija zaznavanja. Uporabljeni sistemi kamer so zasnovani tako, da prepoznajo nevarno situacijo, če uporabnik dela z rokavicami ali brez njih. Ta optična rešitev je torej boljša od senzoričnih sistemov, ki se odzivajo izključno na toploto in človeško kožo.

Brez omejitev glede materialov

Poleg tega je sistem neobčutljiv  na vlažen les, pa tudi na prevodne materiale in premaze.

Tehnično gledano sistem deluje odlično, kar je bilo prepričljivo prikazano na LIGNI. Patenti so prijavljeni, celoten postopek je v teku. Realno gledano je začetek prodaje do leta 2020 malo verjeten.

Kategorija: Novice