Product was successfully added to your shopping cart.

NAŠIH 30 LET: 1993 - 2023

24. avgust 1993

Leta 1993, natančneje 24. avgusta, je bilo podjetje registrirano pri Okrožnem sodišču v Kranju z enim zaposlenim – lastnikom in direktorjem Janezom Čuferjem, kot Dimpex uvoz, izvoz, proizvodnja, storitve d.o.o. oz. s skrajšanim imenom Dimpex d.o.o. Danes smo pod imenom Dimpex lesnoobdelovalni stroji d.o.o.

Star logo Star slogan
Sodni register

Osnovna Janezova vizija je bila, da postanemo eno izmed vodilnih podjetij na področju ponudbe in vzdrževanja lesnoobdelovalnih strojev izključno dobaviteljev iz Nemčije, Avstrije ali Švice. Vizija je postala realnost in je še vedno naša osnovna dejavnost. Vzporedno z določenimi stroji sedaj pokrivamo tudi področje kovinarjev in področje obdelave kompozitnih materialov, poleg novih strojev pa že od vsega začetka nudimo tudi rabljene, večinoma pridobljene po sistemu staro za novo.

Poleg osnovne dejavnosti smo se do leta 2001 ukvarjali tudi z izdelki iz klekljane čipke, imeli smo patentirano celo lastno blagovno znamko. Za nas je klekljalo več kot 100 klekljaric, njihove čipke pa so našle mesto tudi med protokolarnimi darili. Ker je bilo rok premalo (v letu 1997 se je Dimpexu kot prva uradno pridružila tudi žena Damjana) smo posel predali naprej.

Prvi koraki

Prvi poslovni prostori so bili najemniški in sicer v Železnikih.

Stara pisarna Stara pisarna Rezervni deli

Naš prvi nakup osnovnih sredstev je bil nakup računalnika in tiskalnika.
(primerjava s karakteristikami današnjih računalnikov skorajda ni smiselna, pa tudi dvodnevnega tečaja na Inštitutu Jožef Štefan ob nakupu računalnika nam nihče več ne ponudi)

Prvi račun

Zaradi povečane potrebe po večjem skladiščnem prostoru in potrebe približati se strankam smo se odločili poslovni in skladiščni del ločiti - poslovni z rezervnimi deli je ostal v Železnikih, skladiščnega pa smo najeli v Šenčurju.

Delovna miza Janeza je bolj ali manj samevala, saj je postal teren njegov drugi dom. Še leta kasneje , ko so bili na terenu že naši zaposleni, so od stranke včasih dobili informacijo, da stroja niso kupili pri Dimpexu temveč pri Čuferju.

Izdali smo prvi katalog,
(Če dobro pogledate, na katalogu lahko vidite tudi še našo NMT številko. Starejši se boste spomnili, da je bil pogovor omogočen s pomočjo kar konkretne inštalacije, samo avtoinštalacija je tehtala skoraj 4 kilograme)

širili krog dobaviteljev (prvo je bilo podjetje Langzauner), se trudili z urejanjem carinskih papirjev, ter se v začetku novega tisočletja razveselili še dveh novih sodelavcev, serviserja in komercialista (prej smo si pomagali s pomočjo zunanjih sodelavcev).

Star katalog

Leta 2000 smo postali vidni na spletu,

Registracija domene Prvotna spletna stran

nabavili prvo službeno vozilo,

Prvi službeni avto

in si uredili reklamo na partnerjevem kamionu.

Tovornjak s cerado

Korak naprej

Poslovanje na 2 lokacijah in naslovom sedeža podjetja kot tretje lokacije je predstavljalo kar nekaj težav. Intenzivno smo začeli iskati možnost pridobitve lastnih prostorov. V letu 1999 se nam je z nakupom zemljišča v Zgornjih Bitnjah pri Kranju možnost izkazala za realno in začeli smo s pridobivanjem dokumentacije. V juliju leta 2003 smo dobili bitko s papirji in pričeli z gradnjo, septembra leta 2004 z njo zaključili in se 1. oktobra končno preselili v nove, lastne prostore.

Gradnja nove stavbe Gradnja nove stavbe Nova stavba

Našim kupcem smo želeli čim prej pokazati našo pridobitev in si zamislili uradno otvoritev z našim prvim hišnim sejmom, strankam pa ponudili naš 2. katalog.

Povabilo na otvoritev Katalog ob otvoritvi

Obdobje pred vselitvijo je bilo dokaj stresno. Naši prostori so namreč samo 4 dni pred otvoritvijo izgledali še popolnoma neprimerni za sprejem gostov,

Prostori pred otvoritvijo Prostori pred otvoritvijo

vendar nam je naš mizar zagotovil, da bo 22. oktobra zjutraj vse tako, kot je potrebno. Skeptični so bili tudi predstavniki naših dobaviteljev, ki so prišli pred otvoritvijo in hodili med kartoni, ter se umikali sedaj enemu, drugič drugemu. Na koncu se je res vse izšlo, pa tudi mizar še danes drži besedo.

Hišni sejem ob otvoritvi Hišni sejem ob otvoritvi Hišni sejem ob otvoritvi

Doma in po svetu

Redno smo se udeleževali sejmov po svetu (LIGNA Hannover, HOLZ-HANDWERK Nürnberg, BWS Salzburg), enkrat nas je pot ponesla tudi na Kitajsko na sejem WMF, professional fair of Woodworking Machinery and Furniture Manufacturing Equipment. Z obiski smo si krepili naše znanje, pridobivali pa smo tudi realno sliko o stanju in trendih na področju lesarstva.

Sejem langzauner Sejem Holz-Her

Našo ponudbo smo predstavljali na sejmih MOS Celje, Lesma Ljubljana in Reprolignum Zagreb ter vas gostili v naših prostorih na hišnih sejmih in Dimpexovih srečanjih.

Dimpex na sejmu Dimpex na sejmu Sejem na sedežu podjetja

Naše znanje o strojih, ki smo ga skozi vsa ta leta nadgrajevali tudi pri naših dobaviteljih, smo delili ne samo z dijaki, temveč tudi bivšimi študenti, objavljali v revijah Lesarski utrip, Lesarski almanah, Obdelujemo les…ter bili gostje na prezentacijah drugih podjetij.

Nismo pozabili tudi na dobrodelnost. Bili smo sponzorji raznim društvom, sponzorirali dogodke, izdaje glasil, donirali humanitarnim organizacijam, gasilskim društvom…

Skozi preizkušnje do izpopolnjevanja

Skozi leta smo postali, poleg prvotnega podjetja Langzauner, še predstavniki podjetij Elkom, Holz-Her, Altendorf, Kündig, in Adamik, nekatera podjetja pa smo tudi izgubili - ni bilo vedno tako, kot smo si želeli.

Bila so obdobja rasti,

GAZELA 2003 GAZELA 2004

bila so obdobja recesije, ne moremo niti mimo Covid obdobja.

Covid obvestilo

Vsako obdobje nas je zaznamovalo na svoj način. Na svoj način smo se odzivali tudi zaposleni. Število je naraslo od prvotno enega zaposlenega na 7 zaposlenih, vmes padlo na 4, trenutno nas je 5. Štejemo si v čast, da v letošnjem letu praznujemo tudi 15-letnico dveh zaposlenih ter si želimo, da se število zaposlenih mogoče spet kdaj približa ali celo preseže do sedaj največje število zaposlenih.

Poleg izzivov, ki nam jih je narekoval trg, smo se morali ves čas odzivati tudi novim tehnologijam potrebnim za nemoteno poslovanje.

Spletna stran Arhiv telefonov Trenutna spletna stran

Skozi vsa ta leta smo si pridobili ogromna znanja o ploskovni obdelavi pohištva, nabrali mnogo izkušenj na področju popravila in vzdrževanja strojev, razveselili mnogo strank, nehote koga tudi razočarali, vedno pa smo se trudili po najboljših močeh tudi, ko smo za to morali premagati konkretne ovire.

Montaža stroja, šolski center Ljubljana Montaža stroja

Danes še vedno trdno stojimo za našim sloganom

Slogan

in nadaljujemo vizijo ob ustanovitvi, zahvaljujoč se podpori naših strank, dobaviteljev in partnerjev.

Dimpex 30 let Stavba

Zapisala Damjana Čufer, fotografije iz zasebnega arhiva podjetja.