Product was successfully added to your shopping cart.

Uporaba PU lepila na robnih lepilkah. Strah pred uporabo ali dodana vrednost na izdelku?

Uporaba PU lepila na robnih lepilkah. Strah pred uporabo ali dodana vrednost na izdelku?
Mizarski izdelki danes, dosegajo visoke razrede kakovosti v izbranih materialih, okovju, obdelavi in izdelavi. Uporaba ploskovnih materialov je praktično največja, saj so kompaktni, vsestransko uporabni, nekateri estetsko, drugi konstrukcijsko dovršeni ter cenovno dostopni.

Med ploskovne kompozite štejemo tudi najbolj uporabljene iverne plošče z melaminsko folijo, ki jim preprosteje pravimo tudi »iverali« in surove iverne plošče, katere oplaščamo z raznimi laminati t. i. »ultrapasi« in furnirji. Da pa celoten kos izgleda tako kot mora, je potrebno zaščititi tudi robove. Glede na želje ali zahteve, ki jih imamo od strank ali popisa tehnologa in arhitekta, najpogosteje uporabljamo Akrilonitril butadien stiren ali bolj poznano kot ABS, ter ostale robne nalimke kot so akrilni trak, furnirski trak, ultrapas, masivni les, celo aluminij in ostalo. Te najpogosteje lepimo na robnih lepilkah z uporabo termoplastnega EVA lepila, kateri se uporablja v različnih oblikah kot granulat ali patron ter različnih barvah, ki jih je moč dobiti na trgu.

Vse bolj pa se mizarji poslužujejo uporabe poliuretanskega lepila t. i. »PU ali PUR«, ki jo navaja kratica. Uporaba le-tega ni težavna, zahteva pa malenkostno več znanja in pozornosti. Za začetek je dovolj, da poznamo tehnične parametre teh lepil, ki imajo precej nižjo delovno temperaturo kot EVA in sicer od 130 – 160 °C. PU lepilo je ob delovni temperaturi bolj viskozno, zato je potreben tudi nižji delovni tlak. Sama kvaliteta spoja z uporabo PU lepila je v začetnem stadiju utrjevanja nekoliko nižja, saj je zaprti čas daljši. Po 3 do 5 dneh pa dokončno steče reakcija utrjevanja lepila in s tem se kvaliteta spoja nedvomno poveča saj ta zatrdi oz. dokončno zamreži. Lepilni spoj je tako vodo-odporen in termično odporen tudi do 140 °C ob tem pa tudi estetsko kvalitetnejši zaradi tanjšega spoja. Iz navedenih razlogov se izdelku bistveno poveča dodana vrednost. PU lepilo je torej več-kot primerno za končne izdelke kjer je povečana vlažnost, izpostavljenost vodi in temperaturi tako v interierju kot eksterierju. Gre za prostore kopalnic, kuhinj, savn ter tudi zunaj na terasah kot primer izdelave letnih kuhinj ipd. V tujini zasledimo, da je velikokrat pogoj za delo na razpisu, uporaba PU spojev, zato se omenjena zahteva udejstvuje tudi pri nas. Ob tem se mizarstvo in snovanje izdelkov iz lesnih tvoriv dviguje v višji kakovostni razred, kar je bistvo da delamo dobro in še boljše. Robno lepilko pa je po uporabi lepljenja s poliuretanskim lepilom potrebno očistiti oz. prekiniti utrjevanje. Možnosti so različne, saj vsak prozvajalec ponuja svojo rešitev, ki pa je glede na prakso zelo relativna in učinkovita.

Na robnih lepilkah z valjčnim nanosom talilnih lepil je potrebno ali kotliček odklopiti iz stroja in ga položiti v posebej za to namenjeno komoro, kjer izsesamo vlago, da upočasnimo oz. zaustavimo reakcijo utrjevanja ali pa vanj dodamo po končanem lepljenju čistilni granulat, ki zaustavi utrjevanja PU lepila. Nekatere lepilke imajo tudi funkcijo avtomatskega čiščenja. S proti smernim vrtenjem valjčka ter z dodatkom nevtralizatorja se stroj bolj ali manj sam očisti – če se. Patronske zalogovnike lepila pa imajo stroji v višjem obrtniškem ali industrijskem razredu ter vsi stroji proizvajalca Holz Her. Pri tem ne obstaja nobenih komor ali snemljivih kotličkov ampak enostavna ena in edina lepilna enota t. i. »GluJet«, ki omogoča med drugimi uporabo EVA in PU lepila v granulatu in patronih, pri čiščenju PU lepila pa dodamo nevtralizatorsko sredstvo (patron ali granulat) in čez celotno lepilno enoto spustimo omenjeno sredstvo katero zaustavi utrjevanje.

Čistilno sredstvo je precej markantno, torej rdeče ali modre barve, saj ga tako jasno ločimo od zadnje uporabljenega PU lepila, da nam jasno vedeti, da ko priteče nevtralizacijsko sredstvo je stroj popolnoma očiščen. Celoten postopek traja nekaj minut, po končanem postopku sredstvo zavržemo v smeti in mirno ugasnemo stroj, lahko se tudi sam. Glede na opisano gre zelo enostaven in varen postopek, ki ne zahteva nekega diplomatskega znanja ampak zgolj mizarsko praktično znanje in razmišljanje.

Prednosti, ki nam jih prinaša PU lepilo so vsekakor dobrodošle . Res, da imamo minimalen dodatni strošek v primerjavi z EVA lepilom, ki je malenkost cenejše, da ne porabimo dodatnega časa za čiščenje, a je naš rob kakovostnejši, mi pa samozavestnejši.

Reklamacije na robno lepljenje postanejo preteklost, naše delo pa dodatno ovrednoteno.

Kategorija: Novice